Makaron ze zdrowym warzywem robię w 30 minut. Pyszne, jarskie danie smakuje u mnie wszystkim

Dodano:
Makaron z kapustą Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Makaron z kapustą zachwyca prostotą i smakiem. To wyjątkowo danie skrywa w sobie prawdziwie polskie oblicze.

Makaron z kapustą to doskonały sposób na szybki obiad, który łączy w sobie smaki tradycji i domowego ciepła. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń i zawsze smakuje wyśmienicie. Potrawę można przygotować na bazie łazanek, ale także innych gatunków makaronu, w zależności od tego, jaki akurat mamy pod ręką.

Jak zrobić makaron z kapustą?

Przygotowując to proste danie, zawsze zaczynam od kapusty, którą przepłukuję zimną wodą. Warto to zrobić, jeśli nie chcesz, by danie było zbyt kwaśne. Możesz też zmieszać kiszoną z białą kapustą dla zrównoważonego smaku. Z kolei makaron powinien być al dente, więc gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle około 8-10 minut, jednak jeśli danie przygotowujesz ze świeżych łazanek, gotuj je krócej, około 3-4 minuty.

Porada: podsmażenie cebuli na maśle lub smalcu przed dodaniem kapusty doda aromatu. Możesz także dorzucić trochę czosnku dla głębszego smaku.

Przepis: Makaron z kapustą

Sycący makaron w duecie z aromatyczną kapustą udekorowany odrobiną świeżego koperku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia (możesz użyć masła lub smalcu)

Do dekoracji:

  • kilka gałązek świeżego koperku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru zalewy. Jeśli obawiasz się, że jest zbyt kwaśna, możesz dodatkowo przepłukać ją w zimnej wodzie i ponownie odcisnąć. Następnie drobno ją poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Koperek umyj i posiekaj.
  2. Gotowanie kapustyW garnku umieść kiszoną kapustę, wlej wodę i dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek. Gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  3. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w dużym garnku z osoloną wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle około 8-10 minut). Po ugotowaniu odcedź.
  4. PodsmażanieNa dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj kapustę i podsmażaj całość jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Możesz dodać kminek.
  5. Łączenie składnikówDo kapusty dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę.
  6. DekorowanieGotowe danie posyp świeżym koperkiem.

Jaki makaron pasuje do kapusty?

Do tego dania pasuje wiele rodzajów makaronu. W wersji tradycyjnej najlepiej sprawdzą się łazanki. Jeśli jednak nie masz makaronu łazankowego lub chcesz urozmaicić danie, możesz użyć innych rodzajów makaronu, które dobrze komponują się z kapustą. Oto kilka najlepszy typów:

  • jeżeli stawiasz na krótkie makarony, to idealne będą świderki, kokardki, muszelki lub penne,
  • jeżeli wolisz drobniejszy makaron, to doskonale sprawdzi się krajanka, która przypomnian domowe łazanki, ale w wersji cienkich pasków,
  • jeżeli lubisz eksperymenty, spróbuj z długimi makaronami, takimi jak tagliatelle lub pappardelle.

Wskazówka: w tym daniu sprawdzi się makaron, który dobrze trzyma sos i dodatki, takie jak kapusta oraz nie rozpada się przy mieszaniu.

Co dodać do makaronu z kapustą?

Moja mama, przygotowując kiszoną kapustę, zawsze dodawała do wody swój „żelazny duet” – ziele angielskie i liście laurowe. Możesz dodać majeranek i kminek, które również świetnie komponują się z kapustą. Makaron z kapustą możesz wzbogacić również o grzyby leśne lub swojskie pieczarki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...