Makaron ze zdrowym warzywem robię w 30 minut. Pyszne, jarskie danie smakuje u mnie wszystkim
Makaron z kapustą to doskonały sposób na szybki obiad, który łączy w sobie smaki tradycji i domowego ciepła. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń i zawsze smakuje wyśmienicie. Potrawę można przygotować na bazie łazanek, ale także innych gatunków makaronu, w zależności od tego, jaki akurat mamy pod ręką.
Jak zrobić makaron z kapustą?
Przygotowując to proste danie, zawsze zaczynam od kapusty, którą przepłukuję zimną wodą. Warto to zrobić, jeśli nie chcesz, by danie było zbyt kwaśne. Możesz też zmieszać kiszoną z białą kapustą dla zrównoważonego smaku. Z kolei makaron powinien być al dente, więc gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle około 8-10 minut, jednak jeśli danie przygotowujesz ze świeżych łazanek, gotuj je krócej, około 3-4 minuty.
Porada: podsmażenie cebuli na maśle lub smalcu przed dodaniem kapusty doda aromatu. Możesz także dorzucić trochę czosnku dla głębszego smaku.
Przepis: Makaron z kapustą
Sycący makaron w duecie z aromatyczną kapustą udekorowany odrobiną świeżego koperku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia (możesz użyć masła lub smalcu)
Do dekoracji:
- kilka gałązek świeżego koperku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru zalewy. Jeśli obawiasz się, że jest zbyt kwaśna, możesz dodatkowo przepłukać ją w zimnej wodzie i ponownie odcisnąć. Następnie drobno ją poszatkuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Koperek umyj i posiekaj.
- Gotowanie kapustyW garnku umieść kiszoną kapustę, wlej wodę i dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek. Gotuj pod przykryciem około 20 minut.
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente w dużym garnku z osoloną wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle około 8-10 minut). Po ugotowaniu odcedź.
- PodsmażanieNa dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj kapustę i podsmażaj całość jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Możesz dodać kminek.
- Łączenie składnikówDo kapusty dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę.
- DekorowanieGotowe danie posyp świeżym koperkiem.
Jaki makaron pasuje do kapusty?
Do tego dania pasuje wiele rodzajów makaronu. W wersji tradycyjnej najlepiej sprawdzą się łazanki. Jeśli jednak nie masz makaronu łazankowego lub chcesz urozmaicić danie, możesz użyć innych rodzajów makaronu, które dobrze komponują się z kapustą. Oto kilka najlepszy typów:
- jeżeli stawiasz na krótkie makarony, to idealne będą świderki, kokardki, muszelki lub penne,
- jeżeli wolisz drobniejszy makaron, to doskonale sprawdzi się krajanka, która przypomnian domowe łazanki, ale w wersji cienkich pasków,
- jeżeli lubisz eksperymenty, spróbuj z długimi makaronami, takimi jak tagliatelle lub pappardelle.
Wskazówka: w tym daniu sprawdzi się makaron, który dobrze trzyma sos i dodatki, takie jak kapusta oraz nie rozpada się przy mieszaniu.
Co dodać do makaronu z kapustą?
Moja mama, przygotowując kiszoną kapustę, zawsze dodawała do wody swój „żelazny duet” – ziele angielskie i liście laurowe. Możesz dodać majeranek i kminek, które również świetnie komponują się z kapustą. Makaron z kapustą możesz wzbogacić również o grzyby leśne lub swojskie pieczarki.